Welkom op de website van Stichting Reanimatie Woerden
Woerden, 30-03-2020
Voorlopig worden alle cursussen en herhalingslessen tot nader order uitgesteld. U ontvangt van ons bericht zodra dat weer opgestart kan en mag worden.
Concreet betekent dat: geen herhalingslessen voorlopig en er start geen cursus op 21 april as.
De COVID-19 pandemie die nu ook Nederland in volle hevigheid heeft getroffen, heeft bij de Nederlandse Reanimatieraad en HartslagNu geleid tot nieuwe richtlijnen om verspreiding van het virus tegen te gaan.
Hier beschrijven we de belangrijkste maatregelen bij reanimatieoproepen in relatie tot het coronavirus.
Het coronavirus kan worden overgebracht via de luchtwegen. Dit betekent dat we voorzichtig moeten omgaan met reanimaties. Echter, de besmettelijkheid en de complicaties voor jongere burgerhulpverleners zijn aanzienlijk kleiner dan voor oudere hulpverleners. Het risico van overdracht bij een coronavirus besmette reanimatiepatiënt (en) bij luchtweghandelingen zoals mond-op-mond beademing is groot (bijna 100%). Onder de 50 jaar is het risico op de ziekte COVID-19 laag. Boven de 50 jaar is het risico veel groter.
Daarom heeft HartslagNu samen met de wetenschappelijke raad van de Nederlandse Reanimatieraad (NRR), het RIVM, de Nederlandse Vereniging van Medische Managers Ambulancezorg en Ambulancezorg Nederland een advies uitgebracht waarin enkele voorzorgsmaatregelen worden benoemd bij reanimaties. De belangrijkste hebben wij voor uw op een rijtje gezet:
• Geef geen mond-op-mond beademing meer bij volwassenen;
• Bij een reanimatie van kinderen blijft de situatie ongewijzigd vanwege het beperkte risico op besmetting.
• Voor het vaststellen van wel/geen ademhaling vervalt het ‘Luisteren’ naar een ademhaling of ‘Voelen’ van een ademhaling. Dat betekent dat alleen het ‘Kijken’ nog wordt uitgevoerd.
• Voel je je ziek? Verleen dan geen reanimatie.
• Val je in de hoog risico groep: verleen dan ook geen reanimatie.
Burgerhulpverleners boven de 50 jaar worden niet opgeroepen via 112
Verder is het voor jou belangrijk om te weten dat je als burgerhulpverlener niet aansprakelijk bent voor het niet uitvoeren van de beademing/reanimatie. Voel je ook niet verplicht om naar een reanimatie te gaan, als je je hier niet zeker over voelt.
De Europese Reanimatieraad heeft reanimatiediploma’s die geldig waren tot in 2020, allemaal verlengd met één jaar. Als jouw scholing dus in 2020 zou verlopen is dat dus geen probleem!
Wij wensen iedereen een goede gezondheid!
Stichting Reanimatie Woerden
Saskia van Meerendonk
Indien nodig neem contact op met